Body sice nejsou, ale předvedený výkon potěšil …….

01.03.2016 18:11

Další kolo nás zavedlo do Strakonic, kde svá domácí utkání hrají Kovohutě Příbram. Strakonická kuželna patří k vůbec nejtěžším v soutěži, což dokládá jednoznačně nejnižší průměr ve statistice kuželen. Ti, co jsme zde již hráli jsme věděli, co nás čeká a bylo jasné, že jen zaváhání domácích nám dává šanci na body, čehož v minulém kole využili hráči Chomutova. Nominace byla při zdravotních potížích Martina „Subaru“ dopředu dána a tak jen zbývalo určit kdo na koho J. Cesta uběhla bez problémů a tak jsme poměrně včas dorazili do Strakonic a jali se vymýšlet taktiku, jak se dostat domácím na kobylku.

Do první dvojice jsme poslali Lukáše „Zavarka“ na Václava Pince a Milana „Finďu“ na Luboše Řezáče. Zavarko nedal na statistiky a uváděl početné publikum i domácí hráče k údivu svojí hrou do plných na první dráze. Nakonec dosahuje výkonu 100 pk a buduje si náskok 10 kuželek. Dorážka byla již poněkud slabší, ale díky shodné hodnotě jako u domácího hráče Zavarko získává první dráhu o 10 kuželek. Na druhé dráze dosahují oba soupeři shodného výkonu v plných a byť Zavarko zahrál dorážku bez chyby, domácí hráč si lépe otvírá a dráhu vyhrává o 9 kuželek. Rozhodující byla třetí dráha, kde domácí Václav dominoval, byť se Zavarko snažil, ale prohře o 37 kuželek nezabránil. Na poslední dráze Zavarko zahrál opět velmi dobře do plných, ale kulíkovaná ho přibrzdila a tak i poslední dráhu ztrácí o 10 pk. Celkově prohrává o 46 kuželek, ale pochvalu zaslouží za bojovnost a ani výkon přes 500 pk není zrovna na zdejší kuželně samozřejmostí. Finďa díky horší hře do plných ztrácí první dráhu o 2 kuželky. Na druhé dráze zahrál dobře do plných (94), ale na 103 pk domácího borce to nestačilo. Ani dorážka se třemi chybami moc nadějí na úspěch nedávala a tak porážka o 20 kuželek odpovídala dění na drahách. Na třetí dráze dal domácí hráč Finďovi šanci slabší hrou v plných a Milan ji dokázal využít a dráhu vyhrává o 5 kuželek. V plných na poslední dráze dokázal Finďa ubrat dalších 11 kuželek a před dorážkou ztrácel pouhých 6 kuželek. Víc bohužel domácí hráč Finďovi nedovolil a tak těsná prohra o 7 kuželek zamrzela.

Milan „Poštolka“ si vybral za soupeře Davida Hoška a Olda „Olinka“ měl za úkol eliminovat v poslední době dobře hrajícího Josefa Hůdu. Poštolka se potýkal s hrou do plných. Na první dráze v této disciplíně ztrácí 9 kuželek a byť dorážku odehrál bez chyby, i tady je lepší domácí hráč a dráhu získává ve svůj prospěch o 19 kuželek. Druhá dráha má vyrovnaný průběh v plných (i když žádná HITPARÁDA to nebyla), ale dorážka patří opět Davidovi a tak i druhá dráha patří domácím a náskok se navýšil na 26 kuželek. Na třetí dráze se však domácímu hráči nedaří do plných a naopak Poštolka zahrál svoje nejlepší a jen v této disciplíně dokázal ubrat 19 kuželek. V dorážce sice opět 6 kuželek ztrácí, nicméně dráhu získává pro sebe a ztrátu snižuje o 13 kuželek. David zbytečně podlehl nervozitě a v plných ztrácí dalších 12 kuželek a tak se pro nás otevírá již téměř nečekaná šance. Chce to jen „maličkost“…vyhrát dorážku o 2 kuželky. Situace byla pořád vyrovnaná, až do doby, kdy si Poštolka 4 hody před koncem otevřel „Brandejsem“ s levou zadní fánou. Pak dorazil levý pár, ale Davidovi tam zbyl existenc na krále….a ten pouští. Poštolka musí dorazit pravou trojku (45)..což se mu daří a tak posledním hodem do plných stačí porazit dvě kuželky. To se mu s „přehledem“ daří a díky 2 od fanek vyhrává o jedinou kuželku J. Olinka zahájil hned od prvních hodů boj s Josefem o každou kuželku. Na první dráze díky lepší hře do plných si vytvořil mírný náskok, který dokázal i přes horší dorážku udržet a získává tak ve svůj prospěch první dráhu o 2 kuželky. Na druhé dráze se situace vyrovnala, když domácí hráč byl lepší do plných právě o dvě kuželky, pak ale Olinka předvedl dorážku s říše snů 72 pk (jak to jen ten kluk dělá J?!) a díky ní dráhu 162 pk a náskok navyšuje o 20 kuželek. Na třetí dráze zabral domácí hráč do plných (102 pk), ale Olinka se drží jako klíště (99 pk) a při shodné dorážce sice domácí hráč koriguje, ale jen o 3 kuželky. A obdobné je to i na poslední dráze. Olinka tak na naši stranu připisuje druhý bod za výhru o 16 kuželek a po zásluze se stává nejlepším hráčem celého utkání. Stav je tedy vyrovnaný a ztrácíme přijatelných 36 kuželek.

Pokusit se o zvrat měli v našich řadách již tradiční zadáci Petrové Svobodník, na kterého vyšel nejlepší domácí hráč Olda Hendl a Saky, který měl neméně zdatného protivníka v podobě Jardy Roje. Svobodník začal velmi dobře a v plných na první dráze naložil Oldovi 16 kuželek, dorážka nemá vítěze a tak dráha patří Svobodníkovi. Druhá dráha se hraje podle stejného scénáře s rozdílem, že Svobodník je lepší i v dorážce a dráhu vyhrává o 12 kuželek. Na třetí dráze se také probudil domácí hráč, poprvé přehrává Svobodníka do plných a dráhu získává pro sebe a z náskoku ubírá 13 kuželek. Na poslední dráze sice náš hráč opět prohrává plné o 9 kuželek, ale v dorážce ztrátu dohání a díky bezchybné dráze oproti 2 chybám domácího hráče nakonec dráhu vyhrává a i celý souboj o 19 kuželek a připisuje další bod pro naše družstvo. Na sousedních drahách se Saky s Jardou trápí v plných na první dráze, aby se oba zlepšili v dorážce. Nakonec je úspěšnější domácí hráč (61 – 54). Druhá dráha vyšla perfektně Sakymu a Jardu poráží o 20 kuželek. V tomto momentu se již dostáváme domácím do závěsu a chvílemi jsme již lepší na celkový počet poražených kuželek. Na třetí dráze bohužel pro nás Jarda Sakymu oplácí stejnou mincí a opět se vzdaluje o 17 kuželek. Na poslední dráze opět domácí hráč exceluje do plných a v dorážce si již náskok bez problémů uhlídal.

Domácí ta vítězí 5 : 3 a o 33 kuželek. Co dodat…opět utkání, kdy jsme nebyli od bodového zisku daleko. Ovšem osobně si nepamatuji, kdy jsme na zdejší kuželně zahráli takhle dobře a domácí jsme donutili zahrát jeden z nejlepších výkonů v sezoně. V minulém domácím utkání byli o téměř 150 kuželek horší. Kdyby…, ale na žádné KDYBY se nehraje a ani to, že jsme zde zahráli druhý nejlepší výsledek z hostujících družstev nás tolik nepotěšilo, jako kdyby se nám podařilo bodovat. Ovšem musím smeknout před předvedeným výkonem a bojovností celého našeho družstva a ukazuje se, že nastolená cesta je správná a všichni pevně věříme, že ligovou příslušnost pro Plzeň zachováme i v příštím ročníku. Hodně napoví příští utkání, kdy na domácích drahách přivítáme TJ Baník Stříbro. Přijďte nás podpořit.

Milan Vrabec - Poštolka